adcov.com

Avanserte Multippel sklerose Symptomer

Multippel sklerose (MS) symptomer generelt variere betydelig fra person til person, selv i sine avanserte stadier. En person med avansert multippel sklerose kan oppleve bare noen få av de typiske symptomer på sykdommen, mens en annen kan lide av mange av dem. Alvorlighetsgraden av symptomene varierer også mye fra person til person. For eksempel kan muskelsvakhet være alvorlig nok til å svekke gang for noen pasienter og forårsake bare små koordinering problemer for andre.

Funksjoner

En klassisk karakteristisk for MS-symptomer er deres uforutsigbarhet. Personer med MS har gode dager og dårlige dager. Etter hvert som sykdommen, symptomene har en tendens til å komme og gå og noen vare lengre enn andre.

Vanlige symptomer

Ifølge National Institute of nevrologiske lidelser og hjerneslag, de fleste MS-pasienter har muskelsvakhet i armer og ben og opplever problemer med balanse og koordinasjon. I avanserte tilfeller kan disse symptomene være alvorlige nok til å forårsake problemer med å gå eller stå, og kan også føre til delvis eller fullstendig lammelse. De fleste MS-pasienter også oppleve varierende grad av "pins og nåler" opplevelser, nummenhet, prikkende eller smerte. Andre vanlige symptomer, som er oppført av National Multiple Sclerosis Society, er tretthet, blære og tarm dysfunksjon, svimmelhet og synsproblemer og seksuell dysfunksjon. Depresjon er også et vanlig symptom på avansert multippel sklerose.

Mindre vanlige symptomer

Symptomer på MS som forekommer mye sjeldnere inkluderer hørselstap, talevansker, skjelvinger og kramper. Pasienter kan også oppleve svelgvansker, hodepine, luftveisproblemer og kløe.

Primær vs sekundære symptomer

Primære symptomer på MS er en direkte følge av skader forårsaket av sykdommen. Imidlertid sekundære symptomer forekommer ofte som et resultat av den primære symptomer. For eksempel kan hyppige urinveisinfeksjoner være forårsaket av blæredysfunksjon og trykksår kan resultere fra immobilitet. Inaktivitet kan føre til flere symptomer inkludert tap av muskeltonus, svakhet, dårlig holdning og redusert beintetthet, noe som øker risikoen for brudd.

Betraktninger

Selv om det er ingen kur for multippel sklerose, behandlinger og strategier er tilgjengelig som kan endre sykdomsforløpet og behandle symptomer. Ulike medisiner kan redusere aktivitet og progresjon av sykdommen i mange pasienter. De fleste symptomene kan styres med en kombinasjon av medisiner, rehabiliteringstjenester, egenomsorg teknikker og bruk av hjelpemidler.